Chiptuning

Wat is chiptuning?
De meeste motoren in moderne auto´s worden door een Electronic Controle Unit (ECU) aangestuurd. Deze regelt o.a. de hoeveelheid inspuiting, ontsteking en de turbodruk. Bij chiptuning passen wij aan de hand van vele parameters de software aan, om bijvoorbeeld een hogere turbodruk/cilinder vulling te verkrijgen. Vervolgens moeten hierop o.a. de hoeveelheid brandstof en ontstekingstijdstip aangepast worden. Waardoor er meer koppel en vermogen zullen vrijkomen.

Waarom tuned de fabrikant niet?
De fabrikanten leveren hun motoren vaak in diverse modellen en worden zo gepositioneerd dat deze passen in hun productaanbod. Ook worden dezelfde motoren in diverse vermogensuitvoeringen geleverd, waardoor er meer betaald moet worden voor meer vermogen terwijl de motoren vaak exact hetzelfde zijn uitgevoerd als de minder vermogende opties.

Vermogenswinst
Doordat wij de parameters zo ideaal mogelijk op elkaar afstemmen is bij turbomotoren een vermogenswinst van 20 tot wel 40% realiseerbaar.

Bij atmosferische motoren (zonder turbo of compressor) blijkt uit onze ervaring dat hier echter een stuk minder vermogen uit te halen is, deze percentages liggen echter tussen de 6-8% met als gevolg dat dit op de weg slecht te vernemen is. Toch is het wel degelijk mogelijk bij enkele modellen (met atmosferische motoren) meer vermogen vrij te krijgen. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Ook zal bij behoud van dezelfde rijstijl in veel gevallen het brandstofverbruik verminderen, dit ligt ongeveer tussen de 5-10%.

Wat zijn de voordelen van chiptuning?
Buiten de vermogenswinst en brandstofbesparing heeft chiptuning uiteraard nog meer voordelen voor uw voertuig.

  • Betere rijprestaties
  • Meer souplesse
  • Extra vermogen en koppel
  • Brandstofbesparing
  • Emissie-normen blijven behouden

 

Chiptuning methoden
Voordat het proces van het aanpassen van het motormanagementsysteem begint dient eerst de software uit de auto gehaald te worden, ofwel het uitlezen van de software. Dit kan tegenwoordig op de onderstaande 3 methodes.


OBD Chiptuning

Wat is OBD Chiptuning? OBD staat voor ‘On Board Diagnostics’, dit is de meeste eenvoudigste en snelste manier om de software uit het motormanagement systeem uit te lezen. Tijdens dit proces sluiten wij onze apparatuur via een stekker aan op de diagnosepoort/OBD poort. Tevens is dit dezelfde manier die de dealer/garagist gebruikt om uw auto uit te lezen.


BDM Chiptuning
Wat is BDM Chiptuning? BDM staat voor Background Debugging Mode. Deze methode is vaak van toepassing bij de nieuwere generatie ECU’s hierin zit vaak namelijk helemaal geen extern geheugen meer, hier wordt alleen het intern geheugen van de processor gebruikt. Op deze type ECU’s zit een BDM poort, via deze poort kunnen wij de benodigde software uitlezen. In sommige gevallen dient er een speciale aansluiting op de BDM poort te worden gesoldeerd, hier wordt de software dan ook uit weggeschreven. Bij deze methode wordt de ECU voorzichtig uit uw auto gedemonteerd en weer terug geplaatst.EPROM
Wat is EPROM Chiptuning? EPROM Chiptuning is de ouderwetse manier van chiptuning. Hierbij moet de ECU uit uw auto worden gedemonteerd en maken wij deze voorzichtig open zodat de printplaat zichtbaar is.

Een van de zichtbare chips op de printplaat is de EPROM, om deze chip uit te kunnen lezen dient deze voorzichtig en met veel precisie van de printplaat verwijderd te worden. De van de ECU verwijderde chip wordt vervolgens met een ander apparaat weer uitgelezen.

Nadat de aanpassingen in de software voltooid zijn kunnen wij de chip weer terug solderen op de printplaat en monteren wij de ECU weer terug in uw voertuig.